Referat fra BYPL-møde 11-10-2005


Byplanudvalget d. 11-10-2005

Protokol (Åben)

 

 

Punkt 174: Ansøgning om landzonetilladelse til indretning af faciliteter for Græsted Frikirke i Græsted Mosteri. Matr. 11 ad Græsted By, Holtvej 63.
Sagsnr: 2004/01911 - Sagsbehandler: Tina S. Petersen

Baggrund/sagsfremstilling
BAGGRUND

Forespørgsel om kommunens holdning til ombygning af Græsted Mosteri til Frikirke er stillet første gang d. 01-03-2004 af Arkitektfirma Karl Henning Sørensen på vegne af Græsted Frikirke.

Det fremgår af denne forespørgsel, at Græsted Frikirke ønsker at købe Mosteriet. Kirkens formål med at erhverve ejendommen er, at alle aktiviteter både eksisterende og fremtidige på sigt skal samles i egne lokaler. Lokalerne skal bruges til:


Administrationen har i brev af 16-03-2004 vurderet, at sagen skal behandles som en almindelig ansøgning om landzonetilladelse til ændret anvendelse.

Det ansøgte kræver landzonetilladelse i henhold til Planlovens § 35 stk. 1.

ANSØGNING
Mosteriet bliver herefter købt at Græsted Frikirke og kommunen har modtaget en ansøgning om landzonetilladelse d. 12-01-2005. Ansøgningen er indsendt af Græsted Frikirke.

Der søges om ændret anvendelse af ejendommen til samlingssted for menigheden i Græsted frikirke. Kirken har i mange år afholdt søndagsgudstjenester i kantinen på Græsted Skole, men ønsker med jævne mellemrum at kunne afholde disse eller lignende arrangementer i den store hal på mosteriet. Der vil til disse møder være ca. 120 voksne og 80 børn. Samlingssalen tænkes indrettet til at rumme op til 500 personer.

Eksisterende træbarakker langs Holtvej nedrives og der ønskes langs den store lagerhal på vestsiden ind mod gården opført 500 m² glasbygning til foyer, kirketorv, bogsalg, café, køkken og toiletter. Det samlede bebyggede areal vil således i fremtiden andrage 1890 m².

Ansøger beskriver, ejendommen tænkes anvendt til en bred vifte af aktiviteter jf. ovenfor. Kirken ønsker mulighed for et højt aktivitetsniveau, hvor bygninger og område udnyttes til glæde og inspiration for brugerne. Det forventes, at der alle ugens dage er forskellige former for aktiviteter på stedet.

Det er forventeligt, at de fleste arrangementer slutter kl. 23. Enkelte større arrangementer kan dog trække længere ud.

Når Frikirken er fuldt ombygget forventes det, at større arrangementer vil samle op til 650 personer.

Administrationen har foretaget en vurdering af de trafikale forhold omkring Mosteriet ved en brug som beskrevet af Græsted Frikirke. Udfra en kapacitetsvurdering på vejene Holtvej og Græsted Stationsvej vil den daglige brug af ejendommen ikke give problemer. Daglig brug af ejendommen inkluderer ugentlige gudstjenester med 2-300 personer. Administrationen har konkluderet, at der skal etableres omkring 130 parkeringspladser.

Græsted frikirke har efterfølgende fremsendt beregninger, der viser et behov på omkring 75 parkeringspladser. Ikke alle pladser kan opfylde anbefalingerne til en parkeringsplads, men Frikirken påpeger, at menigheden kender hinanden så godt, at det ikke et problem, hvis man kommer til at "lukke hinanden inde".

Menigheden består efterhånden af ca. 100 voksne og ca. 120 børn og unge. Så selv om det forventes, at menigheden kommer op på over 300 personer, vurderer Frikirken, at der vil være parkering til alle.

Ansøgninger ligger i sagen.

SYN
Ejendommen er synet 15-12-2004, hvor bygningen og ønskerne til den fremtidige brug blev fremvist af ejerne.

Græsted Mosteri er et markant bygningsværk liggende i Græsteds nord-østlige udkant umiddelbart øst for Græsted Station og veterantogscenter. Den ældste bygning på 205 m² med udnyttet 1.sal er opført i 1888 som mejeri for Græsted og omegn. Da mejeriet flytter ned på Græsted Stationsvej, indrettes der mosteri i bygningerne. I 1963 opføres den store lagerbygning ud mod Holtvej på 582 m² med høj kælder til mosteriet. Græsted Mosteri eksisterer til 1981, hvor der indrettes smedeværksted i bygningerne. Ejendommen har dog ikke været i drift de seneste par år. Der er endvidere en bygning, der er opført i 1944 til fabrikation og lager af tagkit.

Ejendommens areal er på 4613 m² og beliggende i landzone. Der er ikke lokalplan for ejendommen, og ejendommen er i kommuneplanen beliggende i landområde, hvor anden anvendelse end landbrug og skovbrug skal placeres og udformes under hensyntagen til landbrugsmæssige og landskabelige interesse.

NABOORIENTERING OG PARTSHØRING
Ansøgningen har i perioden fra 12-05-2005 til 30-05-2005 været fremsendt i naboorientering i henhold til Planlovens § 35 stk. 5 til alle omkringliggende naboer (3 husstande). På baggrund af de første bemærkningers karakter blev det valgt at udvide naboorienteringen til at omfatte yderligere 10 husstande i området. Svarfristen blev forlænget og blev udsat til d. 16-06-2005. I forbindelse med den afholdte naboorientering indkom der ialt bemærkninger fra 6 af de omkringboende.

Sagen har efterfølgende været fremsendt i partshøring hos ansøger, hvorfra bemærkningerne er kommenteret dels pr. brev og dels mundtligt.

Alle bemærkninger ligger i sagen. Sammendrag af disse er vedlagt som bilag.

ADMINISTRATIONENS VURDERING
Græsted Frikirke og dermed ansøgningsmaterialet har udviklet sig i den tid der er gået siden den første henvendelse i marts 2004. Administrationens vurdering er således på baggrund af de sidst indkomne oplysninger.

Ejendommen Græsted Mosteri har en historie for Græsted By. Bygningerne har i de sidste 100 år været en vigtig del af Græsteds dagligdag, og udfra dette synspunkt kan det være godt, at lade de eksisterende bygninger indrette til moderne gøremål. Nogen egentlig arkitektonisk værdi kan bygningerne dog ikke vurderes at have.

Administrationen har vurderet de indkomne bemærkninger til færdsel og parkering for 650 personer.

Administrationen vurderer Frikirkens redegørelse for at være brugbar som grundlag for en landzonetilladelse. Der bør dog aldrig parkeres, således at det begrænser mulighederne ved redning og brandslukning, hvis det bliver nødvendigt.

På spørgsmålet om hvorvidt projektet er lokalplanpligtigt vurderer administrationen, at projektet ikke udløser lokalplan, da det ikke omfatter større udstykninger eller større bygge- eller anlægsarbejder. Projektet vurderes også at kunne virkeliggøres inden for kommuneplanens rammer. Jf. Planlovens § 13 stk. 2.

Administrationen vurderer således, at der kan meddeles landzonetilladelse til brug af Græsted Frikirke til op til 350 personer på følgende betingelser:

  1. der må ikke ske parkering på Holtvej og Græsted Stationsvej,
  2. der skal parkeres på området, så redningskøretøjer kan komme ind på gårdspladsen,
  3. at der fremsendes byggeansøgning med fyldestgørende projekt, heri skal også indgå en vurdering af redningsforhold, flugtveje , indretningsplaner mv.
  4. Byrådet kan til hver en tid kræve at der etableres flere parkeringspladser, såfremt der opstår behov for det.
  5. at der i hvert enkelt tilfælde, hvor deltagerantallet overstiger 350 personer søges om særskilt tilladelse til arrangementet
  6. at regelmæssige arrangementer tilstræbes afsluttet senest kl. 23.00
  7. skiltning skal godkendes af Frederiksborg Amt.


Projektet er ikke endelig godkendt, før der er søgt og meddelt de nødvendige byggetilladelse til ombygning, nybygning og nedrivning.

Lovgrundlag
Planloven

Økonomi
-

Personaleforhold
-

Miljøforhold
-

Bilag
Oversigtskort

Ansøgning med tegningsmateriale
Sammendrag af bemærkninger fra naboorientering og partshøring
Trafikvurdering
Ekstra redegørelse fra ansøger

Indstilling
Administrationen indstiller:

  1. at der meddeles landzonetilladelse på ovenstående betingelser til ændret anvendelse af ejendommen til brug for Græsted Frikirke
  2. at der meddeles landzonetilladelse på ovenstående betingelser til opførelse af glasgang som skitseret i projektet. Byggeriet skal overholde byggelovens krav.


Beslutning

  1. Tiltrådt på betingelse af, at de trafikale forhold på selve grunden og mht. til- og frakørselsmuligheder kan løses.
  2. Tiltrådt.


Fraværende: Mogens Madsen, Lau Jensen og Sólrun L. Rasmussen.